Valentýnské dárky – příběh svátku Svatého Valentýna

Svátek všech zamilovaných, který připadá na 14. února, byl původně svátkem zvaným Lupercalia, jenž slavili ve starověkém Římě. V předvečer tohoto dne byly do speciální nádoby vloženy lístečky se jmény nezadaných dívek. Každý svobodný muž si potom vylosoval jméno své osudem předurčené dívky, která se měla stát jeho láskou.

Jiná legenda říká, že tento den začal být známý jako Den Svatého Valentýna až díky knězi Valentýnovi. Římský císař Claudius II, vládnoucí v letech 268–270, zakazoval svým vojákům, aby se ženili, protože se obával, že by pak chtěli zůstat doma u svých rodin a nešli oddaně do boje. Kněz Valentýn navzdory vládcovu rozkazu tajně mladé páry oddával. Když se to císař dozvěděl, Valentýn byl zatčen a později popraven – dne 14.února.

Svátek Lupercalia splynul s oslavami mučednictví Svatého Valentýna a vznikl romantický svátek, který je nyní slaví milenci po celém světě.

Valentýn dnes – dárky, dárky a zase dárky

Dnes už je Svatý Valentýn součástí i naší kultury. Tradičně se na tento den posílají zamilovaná přáníčka a romantické vzkazy. Zamilovaní si dávají valentýnské dárky, jako jsou květiny, bonbony, plyšoví medvídci, svíčky nebo spodní prádlo.

Tipy na dárky k Valentýnu poskytl internetový obchod Charmemode.cz.

Zdroj: internet